Deze pagina is enkel in te zien via uw mobiele telefoon.

Sleep Mapping 1, pagina 18

Wat is Sleep Mapping?

Inhoudsopgave

  • Ben je een slaappatiënt?
  • Nadenken, malen en piekeren.
  • Het concept rust, onrust, geruststellen.

Sleep Mapping verder uitgelegd

Sleep Mapping is weten waar je bent met je gedachten zodat je je kunt voorbereiden

Het doel is dat je op een intuïtieve manier leert doorslapen.

De kern daarvan is dat ‘het gesprek met jezelf’ de grootste afleider is van slaap. Om dat te kunnen weerstaan moet je weten wat je mogelijk kan afleiden.

Het door mij bedachte woord ‘Sleep Mapping’ is een verwijzing naar ‘map’, kaart. Als je onbekend terrein ingaat, is het handig om vooraf te weten wat je kunt tegenkomen.

Idem voor je slaap. Je wilt het liefst zonder onderbreking de ochtend halen. Daarbij heb je één garantie dat onder normale omstandigheden je altijd wel even wakker kunt worden. Je slaapt immers voortdurend van licht naar diep.

In die lichte slaapfasen ben je makkelijk even wakker. Het kennen van je gedachten die je bezighouden is belangrijk om in kaart te hebben zodat je je vooraf kunt voorbereiden.

Travel Gif Sleep

Je bent GEEN slaappatiënt

Allereerst is de kans 98% dat je geen slaappatiënt bent. Een slaappatiënt is iemand die als gevolg van een medische aandoening een slaapprobleem heeft. Dat kan een psychische oorzaak hebben, maar ook bijvoorbeeld een whiplash of slaapapneu kunnen problemen geven.

Echter voor het overgrote deel van de mensen is ‘s nachts even wakker worden heel normaal.

Wat is dan het probleem?

Het probleem zit in de slaapcyclus en dan dat je in de lichte slaapfase bijna wakker bent. Op die momenten kunnen gedachten aankloppen.

Nadenken, malen, piekeren; wat is het verschil?

Wakker worden is normaal en als er geen dingen zijn waar jij je in je hoofd mee bezighoudt, dan is de enige uitdaging om zelf niet te gaan denken om snel door te slapen.

Echter de kans is groot dat als je wakker wordt, dat gedachten zich onmiddelijk aandienen. De uitdaging dan is om niet met die gedachten in gesprek te gaan.

Is er verschil tussen nadenken, malen of piekeren?

Onder de streep is het voor je slaap allemaal hetzelfde. Wakker is wakker.

Maar er zit wel verschil in wat de aenanleiding is en hoe je ermee om moet gaan.

Nadenken is neutraal

Nadenken is wat je morgen moet doen. Of een oplossing bedenken. Of gewoon iets anders dat niet specifiek positief of negatief is. Het vormt echter wel een groot deel van wakker liggen.

Piekeren is negatief

Piekeren wil zeggen dat je ergens meezit dat een oplossing nodig heeft. Of althans, jij denkt dat het een oplossing nodig heeft.

futonomo first class

Malen is negatief

Malen is ergens niet uitkomen dat zich herhaalt.

Vaak zijn het levensvragen of ambities of frustraties die keer op keer aankloppen.

Ze houden je uren wakker zonder dat er een oplossing komt.

Het probleem van ‘malen’ is dat het een enorme energievreter is waarvan je je vaak niet bewust bent omdat je het niet herkent of wegzet als ‘nadenken’. Nadenken heeft een veel positievere klank.

« Voor je slaap maakt het allemaal niet uit. WEL hoe je ermee omgaat »

Sleep mapping is het herkennen van je soort gedachte en daar de juiste ‘route’ voor vinden.

Om bij de ‘landkaart’ metafoor te blijven: de ene bagage is de andere niet.

Travel Gif Sleep

Rust, onrust, rustgevend

Wat je gaat leren is dat je slaap rust IN je hoofd nodig heeft.

Dat wil zeggen dat je enkel en alleen kunt slapen als gedachten je niet wakker houden. Nogmaals: het maakt niet uit wat die gedachten zijn!

Gedachten zijn dus per definitie onrust.

Onrust wil ook zeggen dat je in het ‘ongewisse’ bent. Heb ik de auto wel of niet goed geparkeerd? Heb ik deze wel of niet opslot gedaan?

Het is die vraag die je wakker houdt.

Rustgevend

Rustgevens is als je zeker weet dat je de auto op slot hebt gedaan. Dat maakt dat je er niet van wakker hoeft te liggen.

Idem voor gedachten: als je niet tegen jezelf kunt zeggen wat je ermee of eraan gaat doen blijven ze aankloppen. Dat is nu eenmaal het kenmerk van je brein.

Reageren of suggesties? Mail ons

Wil je meer weten over onze doorslaap-programma’s? Zakelijk of privé. Boek een vrijblijvende video call via whatsapp.
[ssa_divi_booking_module _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” locked=”off” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][/ssa_divi_booking_module]