Deze pagina is enkel in te zien via uw mobiele telefoon.

Sleep Mapping 4, pagina 21

Het parkeren principe

Inhoudsopgave

  • Het concept van kunnen kiezen.
  • Wanneer kun je kiezen?
  • Wat is kiezen?

Het parkeren principe

Het concept van ‘kunnen kiezen’

Álvorens we het ‘hoe’ gaan invullen eerst de basis.

Als je wakker wordt en je wilt doorslapen dan heb je er waarschijnlijk nooit bij ‘stil gelegen’ dat je een keuze hebt tussen wakker blijven liggen en doorslapen.

Niemand kiest voor wakker liggen, maar wel vaak om met de gedachten in gesprek te gaan. Het resultaat is dan hetzelfde: wakker liggen.

Dus eigenlijk saboteer je je onbewust zelf.

Het positieve: die wetenschap is ook een krachtige oplossing.

Indulge your sleep

Wat is dat, kiezen voor slaap?

Kiezen voor slaap betekent dat je letterlijk kiest om niet met je gedachten in gesprek te gaan. Als je dat anders wilt zeggen: niet nadenken.

Hier komen we op het terrein van Zen en de visies over wat dat is en hoe dat werkt. Daarover later meer.

Niet nadenken, niet in gesprek gaan met jezelf betekent dat je daarvoor voor jezelf de rust moet hebben om dat niet te doen.

Dit is wellicht even een lastig gedachtensprongetje. Het betekent dat je wel tegen jezelf kunt zeggen dat je over die ene gedachte niet gaat liggen nadenken, maar dat kan alleen als je die gedachte goed hebt geparkeerd. 

Indulge your sleep

Parkeren is een voorwaarde voor rust

Voor nu is het essentieel tot het inzicht te komen dat alles rondom ‘niet denken’ zinloos is als je niet zeker weet wat je met die gedachte gaat doen. De metafoor: hebt geparkeerd. Als je in twijfel ligt of je auto op slot is… blijf je wakker liggen.

Om deze reden zijn bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen zinloos als je dat doet zonder actie op je gedachten: ze blijven aankloppen omdat ze sterker zijn.

 

tweede kenmerk van je brein is dat het wil onthouden. Logisch want dat heb je nodig om te functioneren.

Voor je slaap heeft dat een consequentie en dat is dat alles in je hoofd dat geen plek heeft… je wakker zal maken.

De reden: je brein wil dat je het opslaat.

Je herkent vast de situatie dat je denkt ‘s nachts wakker wordt omdat je iets zeker niet moet vergeten. Je blijft ervan wakker omdat je je best (onbewust) aan het doen bent om het niet te vergeten.

Uiteindelijk val je van vermoeidheid weer in slaap, sta je de volgende ochtend op en is de kans groot dat wat je wilde onthouden er niet meer is… maar je bent wel veel slaap kwijt.

Voor je slaap betekent het dat je brein ordening wil. Natuurlijk niet voor alles, maar dingen die spelen en belangrijk voor je zijn (ook hier weer: het maakt niet uit wat) vragen om ordening, structuur op papier.

 

« Kiezen betekent dat je de leiding neemt in het gesprek met jezelf door letterlijk tegen jezelf te zeggen dat je gaat doorslapen en op geen enkele manier iets met de verstorende gedachte doet. »

Het is in essentie de basis van doorslapen.

Wat je je eigen moet maken is hoe je gedachten parkeert en wat je kunt doen om er niet aan te denken = niet denken.

Dat is wat we in deel III behandelen.

Reageren of suggesties? Mail ons

Wil je meer weten over onze doorslaap-programma’s? Zakelijk of privé. Boek een vrijblijvende video call via whatsapp.
[ssa_divi_booking_module _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” locked=”off” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][/ssa_divi_booking_module]