“Hoe kan ik beter slapen?”

Het antwoord is rust IN & VOOR je hoofd. In dit artikel de feiten en antwoord op ‘hoe kan ik beter slapen?’

 

Ontdek het verschil

Waarom slapen we?

Om slaap, het belang en hoe je het kunt verbeteren goed te begrijpen, begint alles met ‘waarom slapen we?’.

Het antwoord is eenvoudig. Het eerste deel weet iedereen, namelijk om uit te rusten. Je lichaam heeft slaap nodig om te kunnen functioneren. Slaap is je letterlijke oplader.

Wat je waarschijnlijk niet weet is dat je lichaam, het fysieke deel, niet zoveel slaap nodig heeft. Als je intensief gesport hebt, ben je na een paar uur al weer uitgerust. Slaap doe je vooral voor je hersenen, die hebben minimaal 6 uur slaap nodig om weer helemaal op te laden, te herstellen en te reinigen.

Omdat alles dat je doet begint in je brein, is slaap verantwoordelijk voor je concentratie, leervermogen, prestaties, stressbestendigheid: alles dus. Slaap is herstellen en opladen en dat is direct het verschil in slaapkwaliteit.

Wat is goed slapen?

Goed slapen is diep doorslapen.

Doorslapen is aan één stuk slapen, dus ononderbroken. 

Diep slapen is slapen is een slaapfase. De diepe slaap blijkt grote positieve invloed te hebben om je mentale herstel. De diepe slaapfase bereik je alleen als je voldoende goed kunt doorslapen. Met andere woorden je kunt best aan één stuk doorslapen, maar dat betekent nog niet dat je ook diep slaapt.

Daarnaast slapen we in slaapgolven die elkaar afwisselen. Die gaan van licht naar diep en dat herhaalt zich gedurende de gehele slaapperiode. De meeste mensen slapen best matig, maar desalniettemin onrustig. Dat gaat onbewust en betekent dat je onvoldoende oplaadt.

Het gevolg is overdag al snel energietekort en vooral mentaal presteer je veel minder.

Goed slapen kun je het beste vergelijken met opladen, dat kan een beetje en dat kan volledig. Als je diep doorslaapt laadt je het beste op.

Wat bepaalt of je goed slaapt?

Goed slapen is een samenspel van rust IN je hoofd (je gedachten de baas kunnen) en rust VOOR je hoofd (matras, hoofdkussen).

Al wordt je wijsgemaakt dat je op een nieuw matras goed slaapt, de realiteit kennen we allemaal: je kunt het duurste matras ter wereld hebben (of het beste kussen) als je onrustig in je hoofd bent, slaap je niet goed!

Een hoofdkussen daarentegen heeft een veel groter effect op je slaapkwaliteit. Waar de tegenwoordige matrassen eigenlijk allemaal min of meer hetzelfde zijn, is een hoofdkussen of een stoorzender, of helpt je rustig slapen. Dat komt omdat je er direct contact mee hebt en er een aantal eisen zijn die samenhangen met je slaapgedrag.

De basis is dat iedereen tijdens het slapen draait en dat iedereen gedurende het slapen telkens een wisselende comfort-behoefte heeft. Net iets hoger/lager, meer/minder nekholte-opvulling. Als je kussen dat niet kan, werkt het dus je slaap tegen: zo simpel is het.

Slaap en leeftijd

Goed slapen is voor alle leeftijden cruciaal. Het bepaalt immers je energieniveau, zowel fysiek als mentaal.

Slaap is een ‘dingetje’ vanaf je dertigste. En dan vooral weer het ‘rust IN je hoofd’ deel. Je werk speelt een rol, wellicht een gezin, kinderen dat maakt dat gedachten je wakker houden.

Vanaf je vijftigste gaat ook het energiedeel steeds meer een rol spelen. Waar slaap in je jonge jaren vooral de functie heeft van scherp blijven, speelt het na je vijftigste steeds meer de rol van opladen voor de fysieke energie.

Het is zinloos dit alles te benaderen vanuit vragen als ‘hoeveel slaap heb je echt nodig?’. Je hebt al gelezen dat er maar één slaapkwaliteit is, en dat is diep doorslapen. Dat geldt voor iedereen en elke leeftijd.

In grote lijnen kun je stellen dat slaap naarmate je ouder bent (biologisch echt al vanaf je veertigste) steeds belangrijker wordt voor je energieniveau. En dan hebben we het over slaapkwaliteit. Doorslapen dus, dat bepaalt je slaapkwaliteit. Bedtijd is niet slaaptijd, en slapen is niet per definitie de hoogste slaapkwaliteit.

Slaap en medicatie

Zoals je al hebt kunnen lezen is slaap een samenspel van veel dingen. Er zijn tal van medicijnen die een negatieve invloed hebben op slaap. Als je medicijnen gebruikt, dan weet je dat.

Daar kun je dan op dat moment niets aan doen. Het betekent wel dat hier geldt dat een slecht hoofkussen en andere omstandigheden (licht, geluid, warmte, slaaproutine) extra negatief werken op je slaap. Als je door omstandigheden als medicijnen al op voorhand een verstoorde slaap hebt, dan werkt dat alles dat dat verder verstoort als een hefboom.

Idem als er andere lichamelijke condities zijn die slaap lastiger maakt, als een nekhernia of slaapapneu.

Wie van nature al goed slaapt, heeft niets aan een duur matras of beter kussen, want hij/zij slaapt toch wel. Helaas is dat maar 1 op de 10 mensen, voor de rest is slaap een precair proces.

Slaapproblemen

80% van de slaapproblemen bestaat uit een vorm van slapeloosheid. Dat betekent:

  1. Moeilijk in slaap vallen.
  2. Moeilijk doorslapen.
  3. Voldoende slaap.

Echter als eerste moeten we een hard onderscheid maken tussen slapeloosheid met een medische indicatie en slapeloosheid door zelf veroorzaakte omstandigheden.

Medische slapeloosheid is een medische aandoening. Daaronder vallen slaapapneu, restless legs syndroon, narcolepsy, ritme stoornissen. En, ja, je kunt lijden aan slapeloosheid. Slechts 3-5% van de mensen heeft een medische slaapstoornis. Het grootste deel van slaapproblemen wordt veroorzaakt door zelf veroorzaakte omstandigheden: niet kunnen omgaan met gedachten, slechte slaapomstandigheden (geluid, warmte, licht, partner) en een slechte slaaproutine.

Echter er is een trend om iedereen in het medische circuit te trekken. Dat is de oorzaak dat miljoenen mensen aan de slaappillen zijn, waarbij de hoofdoorzaak niet medisch is, maar simpel het niet kunnen omgaan met onrustige gedachten.

Slaapverstoorders

Slaapverstoorders zijn alle dingen die je slaap verstoren. Echter niet alles heeft een evengrote invloed. Koffie wordt bijvoorbeeld gezien als de nummer één slaapverstoorder. Dit is echter een fabel die nergens op gebaseerd is.

Veel van dit soort fabels komen voort uit de reclame (drink onze koffie en je bent instant wakker) en zijn zo oud dat ze gezien worden als waarheid. De realiteit is dat niemand om 02.00 ’s nachts wakker wordt van dat kopje koffie de vorige avond, wel door gedachten.

Met een beetje gezond verstand snapt iedereen dat slaap maar vier grote tegenstanders heeft:

  • Je gedachten
  • Een slecht hoofdkussen
  • Slechte slaapomstandigheden (lict, warmte, geluid)
  • Slaaproutine (te laat en onregelmatig naar bed)

Gedachten zijn verreweg de nr. 1 slaapverstoorder. Ongemerkt liggen we veel wakker om na te denken, dat we niet zien als slecht slapen: maar wat het wel is. Je gedachten tot rust krijgen zodat je er niet door wakker ligt kun je eenvoudig leren. We hebben hiervoor een methode ontwikkeld. De Slaapcode >>

Een hoofdkussen is absoluut de rode draad in alles. Waarom: als er omstandigheden zijn die je slaap in de weg staan, dan is he thoofdkussen een soort hefboom op het negatieve effect. Met andere woorden: als je hoofdkussen niet je slaap bevordert, werkt het 100% je slaap tegen.

Slechte slaapomstandigheden als warmte, geluid, licht een onrustige partner heb je vrijwel geheel in de hand, evenals een gezonde slaaproutine.

Met De Slaapcode methode kun je alles leren over slaap en hoe je eenvoudig altijd kunt doorslapen.

Rust IN je hoofd en rust VOOR je hoofd is wat goed slapen mogelijk maakt. Als je hoofdkussen niet meewerkt, werkt het 100% tegen.

7 dagen proefslapen

Supercharge je slaap

Pritcher DUO Perfections since 2015

Koop direct van de makers

 

Proefslapen

7 dagen proefslapen.

Superieure service

Refill service voor levenslang goed slapen.

Made in Holland

Eigen productie en ontwikkeling sinds 2015.

Contact

Wilt u advies, bel ons: 06.45352077

België, +31.645352077

Werkdagen 09.00 – 17.00

Of app:

Whatsapp

 

 

Contact >>