Deze pagina is enkel in te zien via uw mobiele telefoon.

De rust menukaart, pagina 15

Kies de manier die past bij jou om je denken uit te zetten

Inhoudsopgave

  • Wat is ‘niet denken’?
  • Wat is de betekenis van rust?
  • Wu nien > doen zonder doel.
  • De menukaart

Wetenschap en filosofie vullen elkaar fantastisch aan

Wat is ‘niet denken’?

Niet denken bestaat eigenlijk niet. Je kan niet, niet denken. Wel kun je aan niets denken. Dat klinkt raar, maar betekent eigenlijk dat je aan iets denkt dat nietszeggend is.

Als je nadenkt, heeft dat altijd een onderwerp. Het gaat ergens over. En dat veroorzaakt enorme hersenactiviteit. En hersenactiviteit betekent dat je hersenen actief zijn en dat gegeven staat haaks op wat slaap nodig heeft. Namelijk geen hersenactiviteit = rust.

Het ‘niet denken’ speelt een centrale rol in doorslapen en snel weer doorslapen. Dat komt omdat ‘denken’ eigenlijk de enige spelbreker is van je slaap. En de enige die daarvoor verantwoordelijk is, ben jezelf.

Daar helpt geen pilletje melatonine voor of de koffie laten staan.

 

Indulge your sleep

Wat is de betekenis van rust?

Rust is eigenlijk dat je nergens mee bezig bent.

Heb je daar al eens over nagedacht? Wanneer ben je rustig? Wanneer voel je rust? En, hoe fijn is dat?

Rust is een toestand in je hoofd waarin je, spreekwoordelijk, ‘niets aan je hoofd hebt’.

Je ervaart dat vaak op vakantie.

 

Hoe kun je rust zelf creëren?

Rust kun je zelf creëren. Je hoeft er niet voor op vakantie. Het recept heb ik hierboven al gegeven, en dat is leren niet na te denken.

Dat klinkt absoluut vreemd als je dat de eerste keer hoort. Toch is het dé enige formule.

Je hebt een keuze: of je verzetten of begrijpen hoe het werkt en altijd heerlijk doorslapen.

futonomo first class

« Het geheime ingrediënt voor doorslapen is ‘Wu nien’, iets doen zonder doel! »

Waarom is tuinieren zo ontspannend? Waarom is muziek maken zo ontspannend? Waarom is tekenen zo ontspannend? Het zijn allemaal activiteiten die geen specifiek doel hebben, anders dan fijn zijn.

‘Wu nien’ is de kern van doorslapen… én rust in algemeenheid

Als er iets is dat de moeite waard is om een expert in te worden, dan is het in het begrip Wu nien. Dit komt uit het Zen boeddhisme en staat voor ‘geen gedachten’, ‘niet denken’. Het heeft een brede betekenis en de uitleg ervan vergt studie. We beperken ons hier tot een heel klein stukje ervan en dat is je denken kunt afleiden en daarmee tot rust kunt brengen.

Oftewel, je kunt actief zelf rust creëren. Rust is eigenlijk dat je nergens mee bezig bent.

Dat kun je doen door een activiteit te kiezen die geen doel heeft, anders dan leuk of fijn zijn. In slaapwet 10 heb je geleerd dat creativiteit de weg is om je gedachten tot rust te brengen.

 

11 manieren die je helpen snel en effectief voor het slapen tot rust te komen

Van verder kijken is nooit iemand slechter geworden

De behoefte aan introspectie heeft iedereen. Meer of minder, het is een fundamentele behoefte om soms een terug te kijken en ‘het leven’ van een afstand te beschouwen. Er zijn tal van toegankelijke publicaties te koop die de moeite zijn om in de buurt te hebben.

Voorpret duurt het langst

De wereld verkennen maakt het leven uitdagend en leuk. Wie graag reist kan zich niet beter in slaap dommelen dan met een reisgids, kwaliteits tijdschrift over de mooiere plekken op aarde of reisverslagen.

Het ligt vaak voor de hand, de makkelijkste manier om uw gedachten tot rust te brengen is het oppakken van de interesses die je hebt.

Verlies jezelf in een eigen creatie

Genieten van creatieve culinaire prestaties is een van de dingen die het leven mooi maken. Waarom niet zelf eens wat bedenken of gaan koken. Bij koken denken we te snel aan een heel diner terwijl het juist heel leuk kan zijn om één gerecht te maken tot in perfectie. Vergeet de diner gedachte en of je het nu wel of niet gaat bereiden; kies een favoriet die u dit weekend gaat maken. Bedenk een gerecht, de opmaak. Zoek een sausje en hoe daar een eigen twist aan gaat geven.

Of het nu lukt of niet, je aanzien stijgt.

.

Alles kan altijd mooier, voor een nieuw fijn gevoel

U woont aardig, maar denkt ook weleens ‘hoe het anders zou kunnen’. De bank wat anders. Die Gelderland stoel kan misschien naar boven. En op de Pastoe kast, hoe strak ook, bent u uitgekeken.

Idee: koop wat internationale woon/interieur tijdschriften.Een ontspannen manier van inslaap vallen en ideeën opdoen.

Wereldburgers denken grenzeloos

Houdt je wel van een meer dan gemiddelde lifestyle dan zijn mooie lifestyle bladen de ideale preslaap lectuur om een paar dagen shoppen voor te bereiden. Bijvoorbeeld met Dujour. Er is ook een app die heerlijk leest om het mooie dat er te koop is.

Ook voor € 300 euro koop je iets unieks

Een kunstverzameling begint met eén werk!

Wie eenmaal wat gekocht heeft, kan niet meer stoppen. Niets is zo (h)eerlijk verslavend als kunst kopen. Het leuke is, dat u altijd uw eigen curator bent die kiest en koopt naar eigen behoefte en budget. The sky is the limit en alles daartussen.

Op een site van oud reclamereus Saatchi Art klikt u de wereld bij elkaar voor $ 100 en meer. Kies voor een stijl, kunstenaar of budget. Doe een bod en het werk wordt verzekerd en al bijna tot op de muur geleverd. En wat een plezier om iets unieks te hebben. Alleen al de lijst laten maken is een plezier opzich.

Mooie inspirerende verhalen

Van iedereen die iets geroepen heeft is tegenwoordig wel een biografie. De realist weet dat er echte vrouwen en mannen zijn die echt wat hebben gedaan. Die zijn het lezen waard. Wie aan Onassis denkt, denkt aan Jacky Kennedy en zijn rederij. Wie de biografie leest, leest dat Onassis begon met een eigen sigarettenmerk en daar de bron voor zijn fortuin mee legde.

Of Rockefellers zakenpartner Henry Flagler die van grotere invloed was op de groei van het olieconcern en eveneens de ontwikkelaar was van Florida en haar Keyes.

Biografieën zijn een oneindige bron van inspiratie en leesplezier dat goede verhalen geeft en… heerlijk droomt.

‘Life without experience and suffering is not life’

Het voordeel van de filosofie is dat je er altijd beter van wordt

Filosofie brengt inzicht, geeft antwoorden en is leuk. Iedereen heeft in elke fase van zijn haar/zijn leven vragen. Die worden ‘draaglijker’ met het juiste perspectief. Zaken als moraal, wat is goed en wat is slecht? Kan goed wel bestaan zonder de kans op ‘kwaad’?

Epicurus steelt het hart met ‘Do not spoil what you have by desiring what you have not; remember that what you now have was once amoung the things you only hoped for’.

Socrates: Life without experience and suffering is not life.

Niets verslaat het positieve effect van een avondwandeling

Ontdek het opnieuw. De avondwandeling van weleer. Zelfs een korte wandeling van 10 minuten voor u de tanden gaat poetsen is een absolute ‘detox’ voor uw gedachten. Frisse lucht en beweging is in alle opzichten goed.

Lelijk en mooi kosten hetzelfde…

Laat het op je inwerken: ‘Lelijk en mooi kosten hetzelfde’. Wie gaat verbouwen kiest snel voor een architect waarop dan blind wordt vertrouwd. Veel leuker is om eerst de grenzen van uw eigen gezichtsveld te verkennen én daar voorbij te gaan. Ook dat begint met verkennen en inspiratie op doen. Welkom in oneindige mogelijkheden. Kies voor wat gerenommeerde internationale architectuur titels en vaak liggen nieuwe fraaie ontwerpideeën dichterbij dan we dachten.

Ontwaak de artiest in jezelf

Wie houdt er niet van kunst. En zou er diep van binnen niet kunstenaar willen zijn. Waarom niet de eerste stappen in bed zetten? U hoeft geen Rembrandt te worden, maar tekenen is een heerlijke bezigheid. Met een leuk schetsboekje, wat houtskool potloden, een kneedgum en doezelaar gaat u van start.

Op Youtube leert u alles; niet vergeten het scherm te dimmen. Of koop een eenvoudig boekje over tekenen.

Alle extra’s van editie I

Het parkeren principe | Pagina 21

Een oplossing is niet nodig | Pagina 22

Kies voor slaap | Pagina 29

Wil je meer weten over zakelijke programma’s voor een uitgeslapen organisatie, boek een vrijblijvende video call via whatsapp. E-mailen kan natuurlijk ook.
[ssa_divi_booking_module _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” locked=”off” global_colors_info=”{}”][/ssa_divi_booking_module]